Så meget sviner vores tøjforbrug  1

I dagligdagen er det nok de færreste der tænker over hvordan deres rutiner og vaner påvirker kloden eller bidrager til miljøsvineri. Det kan være ret så uoverskueligt at tænke på og det kan også være svært at finde rundt i alle tallene og forsøgene der afdækker spørgsmålet. Men man kan altid starte ved en af de største problemer: vores tøjforbrug.

 

Ikke nok med at vi bruger utroligt meget tøj, så smider vi det typisk også ud når vi enten er trætte af det eller det er gået i stykker. Og det på trods af at mindst 95% af det kan genbruges, hvad enten det så er at sælge videre, donere eller bare bruge som klude. Prøv bare at se denne grafik omkring hvordan tøj skader miljøet – her finder du en hel del overraskende facts.

 

Det er ret overvældende at tænke på hvor mange slags kemikalier den bluse du har på har været igennem. Eller hele din garderobe. En typisk dansker forbruger omkring 16 kilo tøj om året. Der går 50 kilo kemikalier til at produceret bare ét kilo – lige fra dyrkning af bomuldsplanten til farvning og vask af det klargjorte produkt. Så er det nemt at forstille sig hvor mange tons kemikalier der bliver brugt på vores samlede forbrug – eller hele verdens! Og alt dette lider naturen under. Hvis vi fortsætter med denne proces, er det logisk at der før eller siden vil komme konsekvenser af dette. Der skal ændres noget på verdensplan for at kunne bevare naturen til glæde for fremtidens generationer.

12517147_10153904598034462_356244178_o

 

Det er lidt af en mundfuld, ikke?

 

Hvor pokker skal man overhovedet starte, og hjælper det overhovedet? Hvis man er pessimistisk, kan man sige at en t-shirt fra eller til alligevel ikke gør en forskel. Men hellere en t-shirt for lidt end en for meget. Vi bliver nødt til at genoverveje vores tøjforbrug – ikke kun for miljøet her i Danmark, men også i udlandet. Størstedelen af tøjproduktionen foregår i udlandet, og det betyder altså at miljøet først og fremmest bliver belastet i de lande. Det ser vi ikke her i Danmark og derfor kan det være svært at relatere til.

 

Derudover er danskproduceret tøj også dyrere, da der findes streng lovgivning om hvordan fabrikkerne skal håndtere produktionen og hvor meget de må udlede af diverse kemi i naturen. I ulande er der oftest manglefuld lovgivning og det holder omkostningerne nede. Til gengæld lider deres miljø og deres drikkevand bliver ødelagt. Det kræver en større ændring af hele den danske modebranche hvis dette skal ændres. Der skal stilles højere krav til leverandørerne og laves bedre lovgivning på de områder. Men det er ofte en rigtig lang og indviklet proces, især hvis landene er bange for at miste den indtægt de får fra fabrikkerne.

 

Men hvis du virkelig vil sikre dig imod at svine med dit tøjforbrug, så er den eneste sikre metode simpelthen udelukkende at gå i genbrugstøj. Det er virkelig svært at finde tøj som ikke belaster miljøet på en eller anden måde. Det kan godt virke som noget af en omvæltning, og måske heller ikke så tiltalende som at gå shop-amok i Primark. Men man behøver heller ikke at gå helt øko-venlig fra den ene dag til den anden. Små skridt er helt fint, som for eksempel at shoppe tøj produceret i Danmark eller købe økologisk tøj. Det behøve slet ikke at være så svært og hvis alle begynder at blive mere bevidste om deres aftryk på miljøet, så kan vi faktisk udrette en hel del. Så næste gang du overvejer at smide den bluse ud som du har haft på to gange, så overvej i stedet om den kan blive doneret eller blive brugt som klud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *